Brænde eller briketter: Hvad giver den bedste brændingsværdi?

Det er unægteligt mere hyggeligt at sidde og varme sig ved en brændeovn frem for en radiator. Brændeovnen er både en hyggelig opvarmningskilde, og så kan den faktisk også nedbringe varmeregningen. 

Men det kræver, at du har styr på, hvad du skal tænde op med for at spare mest muligt – brænde eller briketter?

Brænde eller briketter? 

Skal du putte brændepinde eller briketter ind i din ovn? Der er fordele og ulemper ved begge dele.

Virkningsgraden af træbriketter er højere end brændet, fordi de brænder mere ensartet. De består af mange små træstykker, som er blevet presset sammen til en kompakt firkant. De bliver fremstillet på en fabrik og er fuldkommen tørre og klar til brug i modsætning til meget brænde.
Det er nemt at tænde op med briketter. Ilden får lettere fast i det sammenpressede træ, og fordeler sig ensartet udover hele briketten.

Almindeligt brænde kan have varierende fugtindhold, så noget brænder dårligere end andet. Det er også lidt af en kunst at kunne tænde op med brænde. Man skal have færdighederne i orden og være rustet med tålmodighed, hvis man gerne vil have succes med sin optænding.

Ulempen er, at briketterne ikke giver den samme hyggelige stemning som at sidde foran en pejs med knitrende brænde. Der går altså lidt af nostalgien, når man tænder op med en firkant af savsmuld frem for kløvet brænde.

Billige træbriketter

Undersøgelser peger på, at træbriketter er mere effektive og giver en bedre brændværdi end kløvet træ. Samtidig er de også en hel del billigere end brænde.

Det sammenpressede træ er også nemmere at opbevare, uden at det optager en masse plads. Du kan sagtens have en stak stående nede i kælderen til hele efteråret og vinteren. 

Hos Hesselager Energi finder du brændsel i topkvalitet. Deres populære RUF-briketter er nogle af de billigste og mest effektive på markedet. De består af savsmuld og trærester, som bliver presset sammen til en tætpakket firkant, der giver dig en god og lang brændingsværdi.

Et alternativ til pejsebrænde

Som førnævnt har træbriketter mange fordele, hvis man opvejer det mod kløvet brænde. Det er både billigere, mere effektivt, og så fylder det ikke særlig meget derhjemme. 

Ydermere er de populære RUF-briketter fremstillet af overskudsmaterialer fra andre træprodukter. Når der for eksempel laves træmøbler, er der ofte mange træstumper og savsmuld, som bliver tilovers. Det overskydende træaffald samles og laves om til brændsel, som du kan købe hos Hesselager Energi til super gode priser.